Stresul, Somnul şi Tehnica Radiantă®

 

Managementul Activ al Stresului folosind Tehnica Radiantă®

pentru îmbunătățirea calității și eficienței somnului

În The Expanded Reference Manuals of The Radiance Technique® la pagina 100 Doamna Doctor în Ştiinţe Barbara Ray precizează următoarele:

Pentru a avea un Somn Profund şi Relaxant pe timpul Nopţii şi la Prânz va trebuii să aplicaţi Mâinile Radiante în Pozițiile Cap 3 şi Cap 4 până când Adormiţi.

 Prin cursul nostruoferim un set de Instrumente Radiante simple, eficiente și sigure pentru prevenirea insomniilor și creșterea calității somnului.

Din Experiența noastră pe ultimii 28 de ani de folosire a Tehnicii Radiante® – Real Reiki® vă mai recomandăm următoarele:

 • Armonizaţi Alimentele, Lichidele sau Medicamentele folosite de Dumneavoastră sau de cei Dragi;
 • Înainte de culcare, armonizaţi camera şi patul în care veți dormii;
 • Dacă sunteți necăjiți sau supărați, modelaţi de câteva ori combinația de simboluri 3x(SU4M+SU1M) + 1x(SU22M+SU1M) şi apoi o directare pentru evenimentul din trecut care va produs aceste sentimente negative;
 • Dacă sunteți preocupaţi sau îngrijorați de eventualele consecințe neplăcute sau de nereușita unui proiect sau eveniment viitor, modelaţi de câteva ori combinația de simboluri 3x(SU4M+SU1M) + 1x(SU22M+SU1M) şi apoi faceţi o Directare pentru Îngrijorarea faţă de acel Eveniment;
 • Dacă aveţi o neliniște cu hiper-mobilitate la picioare faceţi o sesiune expandată plimbându-vă prin cameră până simțiți nevoia de a vă culca;
 • Dacă la culcare simțiți o presiune pe piept sau aveţi senzația de sufocare, adaugați mai multe perne sub cap sau treceţi într-un fotoliu şi aplicaţi mâinile radiante pe Inimă pentru 30 Minute, apoi  Sub Axile pentru alte 30 Minute şi dacă încă nu aţi adormit începeți o Sesiune Expandată.

 

Rolul Somnului

Informațiile sunt  preluate de pe Situl destinat Somnului şi Viselor al Portalului Health-Discovery

Somnul este esențial pentru viaţă. Animalele private de somn au murit. Lipsa somnului poate afecta sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Cancer a indicat o creștere a riscului de deces de 1,8 ori mai mare la persoanele sănătoase care au dormit doar 6 ore pe noapte faţă de persoanele care au dormit 7-8 ore pe noapte.

 Nevoia de Somn a omului Sănătos:

Situl NASA destinat Grupului de Lucru pentru Combaterea Oboselii precizează: 

 • Ființa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită cresc semnificativ atât atenția cât şi performanțele intelectuale, emoționale şi fizice pe timpul întregii zile.
 • Somnul insuficient pe termen scurt duce la degradarea treptată şi cumulativă a performanțelor intelectuale, atenției şi comportamentului. În acelaşi timp crește timpul de reacție la evenimente, se reduce vigilența, gândirea devine înceată şi confuză şi crește durata rezolvării problemelor.
 • Somnul insuficient pe termen lung generează şi agravează problemele de sănătate, scurtând astfel speranța de viaţă.

 

Fiziologia Somnului

Somnul este un proces fiziologic foarte complex prin care creierul şi corpul uman alternează între perioade foarte active şi perioade liniștite dar nici o dată nu încetează activitatea. Somnul este compus din 2 stări distincte:

 • NREM (fără mișcări rapide oculare) în care activitățile mentale şi fiziologice sunt lente (pulsul şi ritmul respirației scad şi devin regulate). Ea este compusă din 4 Etape ( 1 – 2 de Somn Superficial şi 3 – 4 de Somn Profund). Dacă o persoană este trezită pe timpul Somnului Profund îi trebuie mai mult timp pentru a se trezii şi apoi continuă se se simtă mahmură, somnoroasă şi dezorientată pentru o perioadă de 10 – 15 Minute numită şi Inerţie Somnului.
 • REM (cu mișcări rapide oculare) care este asociată cu activități extreme ale creierului (care visează) pe când majoritatea mușchilor aparatului locomotor sunt paralizaţi. Dacă persoana este trezită în această perioadă ea poate povestii cu multe detalii visul avut.

Dea lungul unui somn de noapte fazele NREM şi REM apar în cicluri de circa 90 Minute ( 60 Minute Somn NREM urmat de 30 Minute Somn REM).

Alcoolul afectează profund Ciclurile Somnului. După mai mult de 2 pahare de vin sau bere băute înainte de culcare sunt eliminate toate perioadele de somn REM din prima parte a nopții şi fragmentează somnul din cea de a 2 a parte a nopții cu treziri repetate. Dacă persoana este deja somnolentă sau obosită, alcoolul va amplifica înrăutățirea somnului iar a 2 a zi performanța şi atenția vor fi şi mai grav afectate.

Multe din medicamentele (altele decât Somniferele) au ca efecte Secundare întârzierea adormirii, perturbarea structurii somnului sau chiar alterarea totală a calității somnului.

Cantitatea şi calitatea somnului mai pot fi afectate şi de factorii de mediu (zgomot, lumină, temperaturi prea mici sau prea mari).

Pe lângă alimente, apă şi aer, somnul este o nevoie fiziologică vitală pentru supraviețuirea omului şi critică pentru existența acestuia.

Din nefericire Deficitul de Somn se Cumulează, dar majoritatea oamenilor acordă atenție numai alimentației şi exercițiilor fizice în vederea menținerii unei sănătăți optime şi uneori prin acestea măresc şi mai mult (direct sau indirect) deficitul de somn, cu toate că somnul este principala necesitate fiziologică care trebuie achitată pentru a supraviețuii şi a face faţă presiunilor, cerințelor şi stresului vieții moderne. 

Aşa cum lipsa hranei este semnalizată prin senzația de foame şi lipsa apei din organism este semnalizată prin senzația de sete, Somnul Insuficient este semnalizat prin somnolența din timpul Zilei. Somnolența poate afecta grav atât persoana cu deficit de somn cât şi comunitatea, deoarece aceasta poate degrada fiecare aspect al performanței umane (prin scăderea performanțelor fizice, psihomotorii şi intelectuale precum şi prin scăderea comportamentului corect şi amplificarea comportamentului negativ) şi ducând inevitabil la accidente, catastrofe sau acte antisociale.

 

Evaluarea Deficitului de Somn conform recomandărilor firmei Alertnes Solution:

Numai în anul 2001 SUA au acumulat un Deficit de Somn evaluat la circa 106 Miliarde de Ore, iar la nivel mondial de circa 2.321 Miliarde de Ore. Aceste cifre astronomice indică faptul că Omenirea se află în plină Depresie a Somnului.

Pentru a evalua câte din aceste Ore de Deficit al Somnului vă Aparţin puteţi folosii următoarea metodă de Calcul:

1. Notaţi câte Ore aţi Dormit în fiecare Zi a Săptămânii:

    Luni:   Marţi:  Miercuri:  Joi:   Vineri:   Sâmbătă:    Duminică:    Total Săptămână:    

2. Amintiţi-vă de una din zilele de maximă performanță şi atenție şi notaţi numărul de ore dormite în noaptea  de dinaintea acestei zile aceasta fiind durata optimă a somnului de noapte DrOptSN (dacă nu vă amintiţi numărul de ore dormite treceţi valoarea Implicită de 8 Ore care este Durata Medie de Somn pe 1 Noapte);   

3. Deficitul de Somn pe Săptămâna în Curs= Total Ore Dormite  – 7 x DrOptSN

   Exemplu:

Luni:6  Marţi:5  Miercuri:7 Joi:6  Vineri:5  Sâmbătă:8 Duminică:6 Total Ore pe Săptămână: 43 Ore

    Deficitul de Somn= 43 – (7 x 8) = -13 Ore 

Aveţi un Deficit de Somn de circa 13 ore de aproape 2 Nopți

 • Dacă diferența este pozitivă însemnă că vă odihniţi suficient şi continuaţi acest stil de viaţă.
 • Dacă diferența este negativă înseamnă că aveţi un deficit de somn şi va trebuii să vă culcaţi cu 1 sau 2 ore mai devreme sau să adaugați câte un pui de somn de circa 1 oră la prânz până când diferența va devenii pozitivă, iar dumneavoastră vă veți trezii înaintea ceasului deșteptător şi într-o formă bună atât fizică cât și psihică.

 

Ritmul Circadian:

Starea de atenție şi performanță este afectată de asemenea şi de ritmul circadian al ființei umane controlat de hipotalamus şi poate fi observat prin analiza evoluției temperaturii corpului. Astfel nivelul cel mai jos al funcționării corpului este între orele 3 – 5 dimineața (când alături de temperatura corpului sunt pe minim atenția şi performanța), iar la persoanele care lucrează noaptea somnolența este maximă. Maximum de atenție şi performanță este între orele 9-11 dimineața, urmat de un al doilea minim între orele 3-5 după amiază  şi un nou maxim între orele 9-11 Seara. Somnolența din timpul Zilei (între 3-5 După Amiază) apare chiar dacă nu am servit masa de prânz, dar dacă servim Prânzul între aceste ore somnolența se exacerbează.

Efectele Economice şi Sociale ale Somnului Insuficient sau de Slabă Calitate:

Insuficiența somnului acută sau cumulată însoțită de oboseală şi sunt asociate momentelor critice ale Ritmului Circadian ( 3-5 dimineața sau 3-5 după amiaza) generând  un risc crescut pentru accidente şi reducerea siguranței în exploatare a sistemelor complexe coordonate de operatori umani:

 • 57% din Accidentele Grave ale Camioanelor de Marfă de pe Autostrăzile din SUA;
 • Accidentele Maritime pe Vizibilitate Bună ( Exxon Valdez şi World Prodigy);
 • 4 Accidente Feroviare Majore în SUA între anii 1987-1992;
 • Una din Cauzele principale a multor Accidente Aviatice Majore din SUA;
 • Accidentele Nucleare din SUA (Three Mile Island) şi Rusia (Cernobâl);
 • Multe din Erorile Medicale din Spitalele din SUA;
 • Eroarea în Decizia de Lansare a Navetei Spaţiale Challenger;
 • 41% din Rănirile şi Decesele produse de Accidente în General.

Comisia națională a SUA pentru Cercetarea Afecțiunilor Somnului a estimat pentru anul 1990:

 • un Cost Direct al Bolilor Somnului şi al Somnului Insuficient de circa 16 Miliarde USD,
 • la care se adaugă alte 46 Miliarde USD pentru consecințele accidentelor produse de adormirea la volan
 • şi 70 Miliarde USD pentru scăderea productivității produsă de lucru în schimburi.

 

Somnul insuficient sau de slabă calitate crește sensibilitatea

faţă de agenții stresori interni şi externi

 • Relația dintre agenții stresori, stresul Absolut, mediatorii stresului, stresul interpretat şi consumul de energie de adaptare:
 • Lipsa de Somn acută sau cumulată crește Sensibilitatea Fizică şi Psihică la Agenţii Stresori Externi şi Interni, amplificând astfel (prin Mediatorii Stresului ) Stresul Interpretat care la rândul lui activează Sistemul Nervos Autonom Simpatic care suprasolicită inutil întreaga ființă, produce Inhibiție Corticală ( afectând Capacitatea de luare a Deciziilor):
 • Somnul Insuficient sau de Slabă Calitate agravează Bolile Cronice Netransmisibile şi crește Riscul Accidentelor Cardiovasculare.
 • Stresul Interpretat amplificat de Somnul Insuficient şi de Oboseală:
  • Crește Consumul de Energie Vitală ( de Adaptare) cu mult peste cota zilnică, obligând corpul să epuizeze treptat Depozitul Central şi apoi se trece la Redistribuția Vitalității aflată în Depozitele Locale ale Organelor mai puțin Vitale pentru a completa necesarul Organelor Vitale.
  • Activează pe termen lung Sistemul Nervos Autonom Parasimpatic îngreunând Adormirea şi înrăutățind Calitatea Somnului, crescând şi mai mult Sensibilitatea la Agenții Stresori sau Interni care determină Amplificarea şi Creșterea în Durată a Stresului Interpretat.

 

Stresul Interpretat de Intensitate Mare şi – sau de Lungă Durată perturbă Sistemului Endocrin care la rândul lui Alterează Calitatea şi Calitatea Somnului

şi Accelerează  Procesele de Îmbătrânire Prematură 

 • Glanda Pineală ( Epifiza ) coordonează ritmurile Somn Veghe şi cele Sezoniere ale corpului şi este considerată dirijorul Sistemului Endocrin:
  • Secretă Melatonina a cărui producție are loc pe timpul nopții stimulată de întuneric dar suprimată de  lumină. Ea are un mare potențial Antioxidant distrugând radicalii liberi din corp care sunt răspunzători de afecțiunile degenerative ( Cancer, Alzheimer, şi Parkinson ). Cea mai importantă calitate a Melatoninei este cea de revitalizare a întregului Sistem Endocrin, aşa cum a demonstrat experimental cercetătorul Elvețian Walter Pierpaoli:
   • transplantând glanda pineală a unui şoarece tânăr la altul bătrân, acesta şi-a recâștigat vitalitatea şi tinerețea pe care apoi le-a  până la moarte care a apărut peste alte 25 procente din durata medie de viaţă
   • când a transplantat glanda pineală a unui şoarece bătrân la unul tânăr, acesta a îmbătrânit rapid
  • De asemenea a fost demonstrată experimental oprirea şi chiar re-misua cancerului, adaptarea mai rapidă la modificarea fusului orar, scăderea colesterolului. Ea mai poate fi folosită în combaterea, tratarea sau prevenirea bolilor cronice ( SIDA, Alzheimer, Parkinson, Astm, Cataractă şi Diabet ). Ea de asemenea stimulează Timusul care joacă un rol esențial în funcționarea Sistemului Imunologic. Ea joacă un rol opus Cortizonului ( generat de Suprarenale pe timpul Stresului ) şi astfel se explică rezistența la situațiile Stresante ale tinerilor ( unde nivelul acestui hormon este la nivelul optim); 
  • Scăderea producției de Melatonină ( datorită Stresului acumulat o dată cu vârsta ) semnalizează Sistemului Endocrin să producă mai puțini Hormoni Sexuali, care conduce în timp la atrofia organelor sexuale însoțită de scăderea interesului pentru actul sexual şi a performanțelor pe timpul acestuia (atât la bărbați cât şi la femei)
  • Melatonina este probabil singurul antioxidant capabil să pătrundă în fiecare din celulele corpului nostru, prevenind şi reducând distrugerile provocate  de radicalii liberi aduşi în corp prin alimentele cancerigene sau produşi de stres; 
  • Când Melatonina este produsă în cantități suficiente ( pe timpul nopții ) asigură un somn profund şi eficient, iar o producție slabă de Melatonină provoacă adormirea  greoaie , un somn superficial, agitat sau chiar insomnie;
  • Schimbarea fusului orar sau lucru în schimburi provoacă modificări ale tensiunii arteriale, glicemiei, vitalității, stării psihice, sistemului endocrin şi insomnie. Prin folosirea somniferelor se poate induce somnul dar celelalte simptoame rămân neschimbate. Aducerea pe optim a producției de Melatonină ( de către glanda Pineală ) va reseta ceasul biologic şi va restaura întreg echilibru fiziologic al corpului călătorilor sau al celor ce lucrează în schimburi;    
 • Glanda Hipofiză (Pituitara) este cartierul general al sistemului endocrin şi secretă hormonul HGH (Hormonul Uman de Creștere) care controlează creșterea organismului prin stimularea diviziunii celulare. Cantitatea maximă e produsă la adolescență şi apoi scade treptat. La adulți când nivelul HGH este restabilit la nivelul adolescenței ei se simt şi arată mai tineri şi plini de vitalitate, pielea a devenit mai subțire şi mai rezistentă iar oasele lombare au crescut în densitate. Acest hormon este acum folosit la rever-sarea proceselor de îmbătrânire reducând obezitatea trunchiului, crescând vitalitatea, îmbunătățind performanțele sexuale, memoria şi vederea, crescând masa osoasă şi revitalizând sistemul imunologic. ( 18.000$ pe an); 

 

 • Glandele Suprarenale secretă hormonul DHEA, care scade o dată cu acumularea Stresului de-a lungul vieții (valoarea maximă la 20 de ani şi ajunge la 65 ani la numai 10-20 procente din valoarea inițială). Cercetările de ultimă oră au demonstrat efectele readucerii la valoarea optimă a DHEA în reglarea libidoului, metabolismului, formarea masei musculare, refacerea Sistemului Imunologic, combaterea arteriosclerozei, alzheimerului, diabetului, lupusului eritematos şi obezității;  

 În acest mod se declanșează o reacție în avalanșă care duce treptat la degradarea în trepte a  Ființei Umane care generează Afecțiunile Cronice Netransmisibile pe Planul Fizic, Emoțional şi Mental conform Modelului propus de Homeopatul George Vitoulkas în Cartea sa Știința Homeopatiei.

 

Știința Siestei

Cercetările de ultimă oră confirmă importanța şi eficiența recuperării deficitului de somn prin prelungirea orelor de somn de pe timpul Nopții şi adăugarea somnului la Prânz în Zilele Imediat Următoare perioadei cu Deficit de Somn.

Ştiinţa Siestei a apărut la NASA  în urma cercetărilor coordonate de Ph. D. Mark R. Rosekind care în anii 1990 – 1997 a condus Programul de Cercetări pentru măsuri de Combatere a Oboselii, iar acum este Fondatorul şi Președintele Firmei de Consultanță în Domeniul Somnului Alertness Solutions din SUA.

Aceste cercetări confirmă importanța Somnului pe timpul Nopții ( cu o durată optimă confirmată prin Trezirea Naturală în Formă Fizică şi Psihică Maximă ) şi completat prin Somnul la Prânz între orele 15:00 – 17:00 de 30 -40 minute. Acest Mod de viaţă era cunoscut atât la noi şi la alte popoare şi se integrează în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru un Management Activ al Stresului:

 • Abilitatea rezolvării problemelor zilnice; 
 • Echilibru între muncă şi odihna precum şi între activitate şi plăcere; 
 • Capacitatea de a te relaxa pe timpul situaţiilor stresante ( prin Folosirea Zilnica a TRT® ); 
 • Sport; 
 • Meditație  ( TRT® este o meditație folosind aplicarea palmelor Activate); 
 • Alte activități recreaționale. 
 • O atenție deosebită trebuie acordată pregătirii fiecărui om cu abilitățile necesare cooperării cu agenții stresori ai vieții zilnice.

 

Recomandările Institutului Național de Cercetare a energiei KI-ului din Coreea de Sud

pentru o Viaţă Lungă şi Sănătoasă

 • Nu munciţi prea mult: Când muncim pierdem vitalitate. Munca în exces pot duce la epuizare şi ne putem Îmbolnăvii de  sau putem Murii prin Supramuncă (KAROSHI = Moarte cu capul pe birou prin Supramuncă).  
 • Liniștiți-vă Emoțiile:  
  • Când suntem furioşi, KI-ul părăsește organele vitale şi este adus în Sistemul Muscular pentru Atac – Înroșindu-ne.  
  • Când ne speriem sau ne temem de ceva, KI-ul se retrage în Planurile Interioare, părăsind atât organele vitale cât şi sistemul muscular, Albindu-ne de Frică.  
 • Lăsați de-o parte LĂCOMIA, EGOISMUL, URA şi GELOZIA: Cele 4 sentimente sunt Inamici Fatali ai Sănătății, deoarece la apariția lor sunt blocate grav Meridianele prin care circulă KI-ul.  

 

 

Ai nevoie de mai multe detalii?

Suntem alaturi de tine pentru a te ajuta cu toate informatiile necesare.
Contacteaza-ne
Contact